Macam-macam Sisindiran Basa Sunda

Sisindiran nyaeta mangrupa karangan ka uger nu ngagunakeun rakitan basa di baligirkeun. Sisindiran kabagi kana 3 bagian!

  • paparikan
  • rarakitan
  • wawangsalan

Dina paparikan asal kecap dina parik hartina deukeut mun rarakitan asal kecap rakit harina rata/ papak

Paparikan jeung rarakitan dina sapada diwangun ku 4 padalisan, 6 padalisan jeung 8 padalisan. Paparikan jeung rarakitan oge ngabogaan cangkang (padalisan ka I + II) sedengkeun ari eusi (padalisan 3+4). Paparikan jeung rarakitan jumlah engang jeung sora pokalna padalisan ka I kudu sarua jeung padalisan ke 3, sedengkan kadua (2) kudu sarua jeung padalisan kaopat (4).

  • Paparikan jeung rarakitan ngabogaan sifat anu sarua :
    Silih asih
    Piwuruk
    Heureuy / Guguyon

Contoh paparikan Basa Sunda :

Pucuk kawung di Galungung
Pucuk kalapa di pentos
Saha nu di tiung sarung
Pantes diraksukan bodas

Contoh Wawangsalan Basa Sunda

  • Kembang bodas buah bunder, ngaheruk nya pipikiran (jeruk)
  • Kadal gede saba darat, pareng alus bagja awak (bayawak)
  • Hayam tukung saba gunung, uyuhan teuing nya diri (puyuh)
  • Beas dibunan deui iraha atuh patepung (tipung)
  • Gale di reka mesjid, nyapikir batin nu majug (tajug)
  • Keuyeup gede saba laut, teu hae liar ti peuting (kapiting)
  • Sarangenge bijil ti peuting, rek sabulan rek sataun (bulan)
  • Abdi teh kapiring leutik, sok isin lamun patepung (pisin)
  • Nya hujan taya eureuna, nya diri kalangkung agris (ngijih)
  • Gagang gambang di sagara, ulah kapalang ngabela (kapal)

Related Posts:

2 comments

  • wawangsalan [buku],[sendal],toko,beca,hayam,sangu,kompor,kulkas. apa??? cepet ya di bales

  • Lamun kura , burung, kursi,toples, imah, celana,sapatu ?
    Tolong berikan contoh wawangsalan na
    Minta bantuannya mohon cepet balesna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*